چطور برنامه نویسی کنم؟از کجا شروع کنم؟

شروع برنامه نویسی
در سال های اخیر برنامه نویسی طرفداران زیادی پیدا کرده است اما هنوز هم هستند افرادی که اطلاعات زیادی در زمینه این موضوع ندارند. ما در این مطلب شما را با فرایند برنامه نویسی و انواع آن و به طور کلی هر آن چه درباره برنامه نویسی باید بدانید آشنا خواهیم کرد. پس تا پایان همراه ما باشید.
برنامه نویسی به عبارت ساده یعنی فرایندی که از کامپیوتر برای انجام یک وظیفه مشخص کمک می گیرد و کامپیوتر باید این وظیفه را به خوبی و درست انجام دهد.
در واقع در برنامه نویسی با یک کامپیوتر سرو کار داریم که چیزی از خودش نمی داند و ما باید با دادن دستورالعمل ها و مراحل کار به او در انجام وظیفه اش کمک کنیم. درست است که کامپیوتر ها دارای یک فناوری پیچیده هستند اما فاقد هوشمندی اند و میزان عملکرد درست آن ها به نحوه مدیریت و فرمان دادن به آن ها بستگی دارد.
به کسی که به طور حرفه ای و به وسیله نوشتن کد های مختلف کار طراحی و تولید برنامه ها و اصلاح، نگهداری و تست نرم افزر های مختلف را انجام می دهد، برنامه نویس می گویند.
در برنامه نویسی باید به زبان کامپیوتر که یک زبان ماشین و عددی است ،صحبت کرد. به این زبان ماشین در اصطلاح زبان دودویی یا باینری گفته می شود.
این اعداد به گونه ای هستند که کامپیوتر به سرعت می تواند آن ها را بخواند و متشکل از اعداد صفر و یک هستند. هر برنامه نیز حاوی میلیون ها کد صفر و یک است که باید با زبان برنامه نویسی آشنا باشید تا بتوانید آن ها را بخوانید. زبان های برنامه نویسی انواع مختلفی دارند که زبان پایتون و جاوا زبان های همه منظوره ای هستند که بسیار پرکاربردند.
ترتیب یادگیری برنامه نویسی
امروزه با توجه به این که برنامه نویسی یا کد نویسی در همه جنبه های زندگی انسان کاربرد دارد، یادگیری آن حائز اهمیت بسیار زیادی است. نه تنها بر روی کامپیوتر و گوشی و تبلت ها برنامه نویسی انجام می شود بلکه در سایر وسایل هوشمند مثل تلوزیون ها، یخچال ها و حتی برخی ماشین ها هم از برنامه نویسی استفاده شده است. هدف از برنامه نویسی و یادگیری آن ساده تر کردن زندگی انسان ها است.
اولین قدم در برنامه نویسی این است که واقعا به این رشته علاقه داشته باشید و سپس باید حوزه علاقه خود را تعیین کنید. بعد از این کار ابتدا باید مفاهیم پایه و مقدماتی برنامه نویسی را آموزش ببینید و بعد با انجام پروژه ها و کار عملی به فرایند یادگیری ادامه دهید.
برنامه نویسی رشته ای است که بیشتر با انجام کارهای عملی آموخته می شود. بنابراین هر چه بیشتر کار عملی و پروژه انجام دهید و تجربه کسب کنید زودتر به یک برنامه نویس حرفه ای تبدیل می شوید.
بهترین کتاب های مبانی برنامه نویسی
برای یادگیری برنامه نویسی ابتدا باید با مفاهیم و مبانی آن آشنا شوید و برای این کار بهتر است از کتاب های معتبر و علمی در این زمینه نوشته شده اند، استفاده کنید. در ادامه چند نمونه از این کتاب ها را به شما معرفی خواهیم کرد.
-کتاب برنامه نویسی Code complete
این کتاب یک کتاب جیبی است که می تواند یک مرجع خوب و روان برای تولید نرم افزار ها باشد و محبوبیت بسیاری در بین برنامه نویسان دارد. نویسنده این کتاب استیو مک کانل است که در کتابش مطالبی در مورد برنامه نویسی، عیب یابی، کد نویسی، طراحی و تست کردن و غیره نوشته است. این کتاب یک کتاب بنیادی و بسیار مهم است که هر برنامه نویس باید آن را مطالعه کند.
-کتاب برنامه نویسی Clean code
نویسنده این کتاب رابرت سی مارتین است که با ارایه مثال هایی از جاوا و بهترین روش ها برای برنامه نویس شدن خوانندگان خود را برای ساخت سریع نرم افزار راهنمایی و آماده می کند. این کتاب نیز از بهترین کتاب های آموزشی مبانی برنامه نویسی است.
-کتاب برنامه نویسی HTML and CSS
اگر دوست دارید به یک برنامه نویس حرفه ای تبدیل شوید، خواندن این کتاب را فراموش نکنید. این کتاب توسط جان داکت نوشته شده است و در آن در مورد طراحی سایت با برنامه نویسی صحبت کرده است. با خواندن این کتاب می توانید سبک های نوشتاری سایت سازی را بیاموزید.
کتاب های بسیاری برای آموزش برنامه نویسی توسط نویسندگان و برنامه نویسان حرفه ای نوشته شده است که ما به جهت اختصار فقط به معرفی سه نمونه از آن ها پرداختیم.
Modern PHP
،You don’t know JS yet
C++ Primer
C# in depth
Head first Python
از کتاب هایی هستند که مبانی برنامه نویسی را به صورت حرفه ای و روان آموزش می دهند.
سایت آموزش برنامه نویسی
برای یادگیری برنامه نویسی می توانید علاوه بر مطالعه کتاب های جامع به سایت های مختلف هم سر بزنید. در سایت آموزشی ما می توانید ساعت ها فیلم آموزشی را ببینید و برنامه ریزی را در سطوح مختلف یاد بگیرید. سایت هایی مانند www.sematec-co.com و www.tehrantvtp.ir و www.fad.ir و غیره از سایت های معتبر در این زمینه هستند که با هدف توسعه و گسترش دانش نوین نرم افزار اقدام به طراحی دوره های آموزشی و ارائه مطالب مفید کرده اند.
روش های برنامه نویسی
برنامه نویسی شیوه ها و روش های مختلفی دارد و انتخاب شیوه برنامه نویسی بر عهده برنامه نویس است. روش های مختلف برنامه نویسی عبارتند از:
- برنامه نویسی دستوری
در این شیوه مراحل اجرای یک برنامه کامپیوتری مرحله به مرحله توسط برنامه نویس طراحی و اجرا می شود.
- برنامه نویسی تابعی
در این روش مراحل اجرای برنامه در قالب ترکیب توابع و فراخوانی آن ها توسط برنامه نویس بیان می شود.
- برنامه نویسی اعلانی
در این برنامه نویسی منطق و هدف محاسبات بدون توضیح چگونگی انجام آن ها بیان می شود.
- برنامه نویسی رویه ای
این روش بر اساس پایه تابع ساخته می شود و از زبان های مختلفی استفاده می کند.
- برنامه نویسی شی گرا
در این نوع برنامه نویسی داده ها و تابع ها در قالب شی در کنار هم قرار می گیرند و تشکیل یک واحد می دهند و در حال حاضر بیشتر زبان های برنامه نویسی از این روش پشتیبانی می کنند.
انواع برنامه نویسی
منظور از انواع برنامه نویسی حوزه های مختلف برنامه نویسی است که شامل پنج حوزه می شود که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
- برنامه نویسی کامپیوتر
در این حوزه از برنامه نویسی برنامه هایی باید طراحی شود که برای اجرای بهتر وظایف کامپیوترهای شخصی کاربرد داشته باشند. در این حوزه باید تلاش کنید کدها بدون ایراد باشد.
- برنامه نویسی موبایل
این حوزه شامل برنامه نویسی و تولید اپلیکیشن هایی است که بر روی تلفن های همراه هوشمند اجرا می شوند.
- برنامه نویسی وب
در این حوزه برنامه هایی طراحی و ساخته می شوند که برای ایجاد وب سایت ها بسیار ضروری است.
- علم داده
به عبارت ساده علم داده حوزه تحصیلی میان رشته ای است که در آن از داده ها برای تحقیقات گوناگون استفاده می شود که به متخصصین این رشته دانشمند داده گفته می شود.
- توسعه و برنامه نویسی بازی های کامپیوتری
برنامه نویسی بازی به مرحل طراحی و تولید انواع بازی های کامپیوتری گفته می شود که شامل طراحی و توسعه و انتشار این بازی ها می شود.
در بین این پنج حوزه از برنامه نویسی، حوزه برنامه نویسی وب و برنامه نویسی موبایل بیشترین کاربرد را دارند و محبوب تر از سایر حوزه ها هستند.
آموزشگاه برنامه نویسی
برای یادگیری برنامه نویسی به شکل حرفه ای بهتر است علاوه بر مطالعه کتاب های معتبر و جامع به آموزشگاه هایی که برنامه نویسی را آموزش می دهند نیزمراجعه کنید. آموزشگاه های زیادی اقدام به این کار کرده اند مانند جهاد دانشگاهی که یک موسسه بزرگ و معتبر و قدیمی است. آموزشگاه ما با ارایه مطالب مفید و به روز در این زمینه آماده ارائه خدمات به دانش جویان می باشد. انتخاب آموزشگاه خوب می تواند نقش مهم و تاثیر گذاری در ورود شما به دنیای برنامه نویسی داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید